Kindercounseling en -coaching

Kindercounseling en -coaching is het kind helpen zijn eigen weg (terug) te vinden. Als hij of zij even vastloopt en het niet meer lukt. Een kind weet namelijk heel goed wat 'ie wil en nodig heeft. Hoe dat duidelijk te maken en hoe dat te vragen, dat gaat soms op een andere manier dan wat volwassenen gewend zijn. Ik help die vertaalslag te maken, zodat je kind weer lekker in zijn vel komt te zitten en er meer rust komt in de situatie.

Als volwassene ervaar je  (plotseling) ander gedrag. Je kind is bijvoorbeeld onhandelbaar, ongehoorzaam of brutaal. Maar ook hulpeloos of kinderlijk gedrag, zeuren, liegen, boos zijn, huilen, slecht slapen of bedplassen kan een teken zijn dat je kind niet lekker in z'n vel zit. Weet je niet goed hoe daarmee om te gaan? Ik help jou en je kind weer op weg naar meer geluk.

Jouw kind (4-12 jaar) staat centraal in kindercounseling. Het gaat erom dat hij/zij weer lekker in zijn vel komt te zitten. Je kind is expert over zichzelf en heeft al een leven lang ervaring met zichzelf! Een kind weet het, kan het en doet het. Dat is de basis voor Kindercounseling. Hij/zij bepaalt de inhoud, ik begeleid het proces.
Ook jullie als ouders/opvoeders krijgen een plek in de coaching. Jullie zien je kind immers dagelijks. In oudergesprekken krijg je meer inzicht in wat er bij je kind speelt. En met gerichte tips kan je je kind helpen gelukkiger te worden.  
Hetzelfde soort gedrag bij kinderen kan een heel andere oorzaak hebben. En andersom: dezelfde soort oorzaak kan heel ander gedrag of klachten geven. Daarom is kindercounseling maatwerk. Elk kind is anders, elk traject is anders. 

Aanmelding

Je kan me bellen, mailen of het contactformulier invullen voor een gratis en vrijblijvend intake- of kennismakingsgesprek. Ter voorbereiding vul je een vragenlijst in over het probleem of de wensen van jullie kind. 

Intake

In het intakegesprek bespreken we de reden van jullie aanmelding, jullie zorgen en verwachtingen. Je krijgt direct tips om thuis mee aan de slag te gaan. Hierna besluit je of je verder wil met een coachtraject. 

Sessies

Daarna komt je kind een aantal keren voor coaching en counseling. Je kind kiest wat hij wil doen. Praten, spelen, knutselen, verkleden of ...... noem maar op! In de praktijk kan alles. Je kind bepaalt de inhoud, ik begeleid het proces. Zodat hij/zij zich gelukkiger voelt en met afgestemde tips weer verder kan.


Evaluatie

Tussendoor bespreken we de veranderingen die jullie opmerken en hoe je je kind daar verder bij kan ondersteunen. Jullie zijn de belangrijkste hulpbron voor je kind! Als het nodig is, kan een schoolobservatie of overleg met een andere zorg/hulpverlener worden afgesproken.


Sessies

Na de evaluatie volgen nog een paar sessies tot je kind zijn/haar doel bereikt heeft. Hoeveel sessies er precies nodig zijn, hangt af het probleem, de wens en het tempo van jullie kind. Ook de mate van steun van z'n omgeving speelt mee. Je kind geeft meestal zelf aan wanneer het de coaching wil afronden.

Afronding

 Als je kind lekker in zijn vel zit, geen probleem meer ervaart of aangeeft het verder zelf te kunnen, dan ronden we het coachtraject af met een afsluitend gesprek. Een (kort) terugkom moment na een tijdje behoort tot de mogelijkheden. Bij nieuwe coachvraag kan je natuurlijk altijd weer contact opnemen.

Locatie

De praktijk is gevestigd in Heemskerk en is ook goed bereikbaar vanuit Beverwijk, Velsen, IJmuiden, Castricum, Uitgeest, Alkmaar of de Zaanstreek.